Certifikované přírodní materiály nejvyšší kvality
Produkty využívají i olympijští vítězové
Při objednávce nad 3 000 Kč doprava zdarma

SYROVÁTKOVÝ PROTEIN

3. 10. 2019

Jak název napovídám je zdrojem syrovátkového proteinu syrovátka. Ta je obsažena v mléce a vzniká odstraněním kaseinu, kdy po sražení mléka vzniká tuhá složka kasein (v podstatě tvaroh) a tekutá složka – syrovátka, více méně jako odpad tohoto procesu.
Syrovátkový protein je dnes nejoblíbenějším zdrojem proteinu. Syrovátka je přirozeně výše uvedeným procesem a má nejvyšší biologickou hodnotu (BV) bílkovin, 165 podle OSER (BV z celého vejce = 155). Syrovátková bílkovina je považována za nejkompletnější zdroj bílkovin, protože obsahuje vysoké koncentrace všech devíti esenciálních aminokyselin, které tělo nemůže syntetizovat samo o sobě, a proto je musí získat ze stravy. Z těchto důvodů se syrovátková bílkovina běžně používá k rozvoji svalů. Mimo aminokyselin obsahuje širokou škálu vitamínu B a minerálů.

SPONSER® nabízí různé mnoho druhů složení a výrobních procesů vhodných pro širokou škálu aplikací.

 

KONCENTRÁT
Syrovátkový koncentrát je nejčastěji používaným syrovátkovým produktem a získává se koncentrováním bílkovin ze syrovátky. Obsahuje podstatně více tuku a sacharidů než syrovátkový izolát, a proto má nižší obsah bílkovin. Pokud je zajištěn dostatečný příjem koncentrátu ze syrovátky pro kompenzaci nízkého obsahu bílkovin, nebude vývoj svalové hmoty narušen. Pokud jde o stravu omezenou kaloriemi nebo nesnášenlivost laktózy, důrazně doporučujeme zvolit formu syrovátkového izolátu. V oblasti sportovní výživy má koncentrát neochucené syrovátkové bílkoviny obvykle obsah bílkovin 70 až 80% a má vynikající kvalitu za skvělou cenu.


IZOLÁT
Syrovátkový izolát je proteinový prášek nejvyšší kvality, který je k dispozici, a je ideálním řešením pro ty, kteří nechtějí kompromisy v kvalitě bílkovin. Jeho čistá prášková forma dosahuje kvality bílkovin o obsahu 90% s minimálním množstvím (<1%) tuku a sacharidů, a je tedy bez laktózy. Podle údajů WHO trpí intolerancí laktózy v současné době asi 25% evropské populace.

 

 HYDROLYZÁT
Syrovátkový hydrolyzát jsou tzv. «předtrávené bílkoviny», protože jejich proteinové řetězce již byly enzymaticky štěpeny. Je založený na syrovátkovém koncentrátu nebo izolátu. V závislosti na stupni hydrolýzy lze regulovat velikost proteinových řetězců. Čím více peptidů, tím kratší řetězec a rychlejší absorpce ze střeva do krve. Peptidy jsou krátké řetězce více aminokyselin. Vzhledem k rychlé biologické dostupnosti hydrolyzátů se používají zejména těsně před, během nebo krátce po fyzické aktivitě.