Certifikované přírodní materiály nejvyšší kvality
Produkty využívají i olympijští vítězové
Při objednávce nad 3 000 Kč doprava zdarma

PŘEDSTAVENÍ SPORTOVNÍ VÝŽIVY VE VYTRVALOSTNÍCH SPORTECH

18. 2. 2019

Výdrž (vytrvalost) je schopnost udržovat určitou intenzitu (např. rychlost běhu) po delší časové období a schopnost se co nejdříve zotavit. Vytrvalostní trénink vám dovoluje lépe využívat dostupné zdroje energie a umožňuje od začátku vyšší intenzitu. Kromě kvalitního tréninku vytrvalosti ovlivňují výkon také další faktory, jako je síla, rychlost, koordinace pohybu či hbitost. Rozsah, v němž jsou tyto dovednosti vyžadovány a trénovány, závisí na typu sportu. Běh na dlouhé vzdálenosti, cyklistika, běh na lyžích, triatlon nebo dálkové plavání jsou typické vytrvalostní sporty.

Výkon je silně spjat s aerobním metabolismem, který je úzce spojen s metabolismem sacharidů. Anaerobní metabolismus je vyžadován u krátkých cvičení s vysokou intenzitou (změna rychlosti, změna pohybu v stoupáních/klesáních, krátká výbušnost, finální sprint) a často vede k tvorbě kyseliny mléčné ve svalech, což omezuje výkonnost. Pro dlouhotrvající cvičení pak získává na významu metabolismus tuků.

Únava při dlouhém vytrvalostním výkonu je především důsledkem vyčerpání zásob sacharidů. Důležitými požadavky na vytrvalostní sportovce jsou výborná aerobní kapacita, vysoká úspora pohybu, úspora energie, plné zásoby energie (svalový a jaterní glykogen) a umění přecházet z  aerobního na anaerobní metabolismus v reakci na změnu intenzity zátěže.

U vytrvalostních disciplín obecně platí, že čím je vybudován širší vytrvalostní základ, tím je to lépe nejen pro intervalové tréninkové fáze a posun ve výkonnosti v průběhu závodu, ale také pro získání schopnosti organismu primárně metabolizovat tuky před sacharidy. To po chemické stránce souvisí se zvýšením mitochodriální hustoty, tedy obrazně řečeno zvýšení počtu elektráren, které štěpí tuky a sacharidy na energii, která slouží jako zdroj pracujícím svalům při následném výkonu. Avšak ani ty nejlepší vytrvalci nedokážou v průběhu závodu získávat energii pouze z tuků, např. kvůli změně profilu trati, změně rychlosti, akceleraci atd., a pro ty to případy a samozřejmě pro možnost zrychlení v závěrečné fázi závodu, který se už neodehrává velice často ani na hranici aerobního prahu ale za ním, mají svůj význam dostatečné glykogenové zásoby.

Špičkoví vytrvalci spolupracují se Sponser používají v průběhu přípravy několik dnů před závodem Carbloader, pro usnadnění procesu vytváření dostatečných glykogenových zásob, a k hydrataci pak Competition Drink.  Ten je užíván rovněž k hydrataci v průběhu závodu. Někdo Competition Drink vhodně kombinuje s Long Energy Dring ( nikoliv mix), jiní používají pouze Long Energy Drink v průběhu celého výkonu. Je to samozřejmě individuální a věcí nalezení optimálního řešení ve vztahu k organismu, výkonu a charakteru závodu, stejně jako přidávání Salt caps do nápojů.

Skutečně špičkový ultravytrvalci dokážou odběhnout hodiny trvající závod pouze na Long Energy Drink 10%, jiní vhodně doplňuji zvolený pitný režim s dodatečným energetickým příjmem ve formě Sponser Liquid Energy Gel.

Nejoblíbenějším regeneračním nápojem, který je k regeneraci využíván, je produkt Pro Recovery 50/36 a hned za ním Pro Recovery 44/44. To platí i pro vytrvalce a jejich první fázi regenerace po výkonu (cca do 1 hodiny). Dostatečný a vyvážený příjem sacharidů a bílkovin, je skvělou volbou pro optimální zahájení regenerace v průběhu tzv. anabolického okna. Pro kvalitní regeneraci řádově několik hodin po závodě si velkou oblibu získal Premium Whey Hydro. Ten má velké množství kvalitních bílkovin (80g/100g) ve formě rychlých peptidů (krátké bílkovinné řetězce), které umožňují rychlé vstřebání a tím pokračování v nastartovaném regeneračním procesu. Produkt je obohacen rovněž o BCAA v peptidové vazbě, minerály, vitamíny a samozřejmě obsahuje širokou škálu esenciálních a neesenciálních aminokyselin. Pro pozdní fázi regenerace je široce užíván Casein, jehož výhodou je, že zasytí a díky svém složité peptidové vazbě se uvolňuje postupně, což je výhodou pro regeneraci v průběhu spánku, proto se mu také někdy přezdívá noční protein.

 

Závěrem snad zbývá říci jen to, co vám řekne každý zkušený vytrvalec. Naučte se vnímat své tělo a  naslouchejte mu, když s vámi komunikuje. Zbavte se všeho (hlavně ega), co tuto komunikaci narušuje nebo dokonce přehlušuje. Důvěřujte mu a ono vám to vrátí. Možná ne dnes ale třeba za rok. Od toho jste vytrvalci, abyste vydrželi a zvítězili.

SPORTOVNÍ VÝŽIVA V ZIMĚ

31. 1. 2019

Sportovní výživa v zimě se obecně neliší od té letní.  Ale pokud se podíváte blíže, existují některé zásadní rozdíly. Na jedné straně se tréninkové cíle letních sportovců v zimě značně liší od cílů v létě. V létě jsou v popředí závody či zápasy a tedy výkon, zima je pak obdobím pro získání základů pro další soutěžní ročník. Měsíce listopad a prosinec jsou také často charakterizovány odpočinkem a klidem, a proto má strava velmi odlišný charakter. V lednu a únoru se pak v rámci přípravy často pracuje na síle a vytrvalosti a příjem bílkovin má tedy větší význam.

 

Závody v zimě

V podstatě musíte vědět, že při nízkých teplotách a s rostoucí nadmořskou výškou se také zvyšují nároky na dodržování pitného režimu.  Vědecké studie prokazují , že vzhledem k suchému vzduchu ve vysoké nadmořské výšce se zvyšuje spotřeba tělních tekutin a zejména dýcháním. Tyto skutečnosti mohou mít velký vliv na výkon při sportovních aktivitách nad 2000 m.n.m (například biatlon, běžecké lyžování). Proto je důležité věnovat pozornost příjmu energie a pravidelnému pití (více v článku Pitný režim je důležitý i v zimě) a to zejména proto, že i přes srovnatelné požadavky na tekutiny je žízeň v zimě obecně menší, ale požadavky na energii jsou spíše vyšší díky kompenzaci tepelných ztrát těla způsobených chladem.

 

Sportovcům zaměřeným v zimě na výkon doporučujeme  používat vysoce energetické sportovní nápoje LONG ENERGY a COMPETITIN DRINK, protože zajišťují dostatečnou zásobu tekutin a energie. Mimochodem, můžete mít i jejich teplou verzi v termosce. Pro tento účel je vhodný i SPORT TEA . Pro doplnění energie jsou vždy vhodné LIQUID ENERGY GEL.  Energetické tyčinky mohou být zmrzlé a skelnaté.
V zimě by se rovněž neměly ignorovat zvýšené nároky imunitní systém nesmí být ignorovány.  Ten spolu s dýchacími cestami jsou velmi zatíženy dlouhodobou inhalací studeného  vzduchu.  Nucleotidy, obsažené v IMMUNOGUARD, zde mohou pomoci.

 

Regenerace

Regenerace má stejný význam v zimních i letních  sportech . Důraz je kladen na rehydrataci a doplnění energie a zásob bílkovin pro regeneraci svalů. Jiné aspekty nejsou z hlediska výživy v zimě zohledňovány. Je samozřejmě vhodné, individuálně a v závislosti na situaci, začít s teplými nápoji a / nebo jídlem jako první regeneračním opatřením, aby se tělo ohřálo a nevynakládalo další drahocennou energii na výrobu tepla. Nabízí se například RECOVERY SHAKE s čokoládovou příchutí  jako mléčný nápoj, který je dobře přijímán. Nemělo by však být použito žádné vroucí, ale pouze teplé mléko.

Převzato z: www.sponser.ch

PITNÝ REŽIM JE DŮLEŽITÝ I V ZIMĚ

22. 11. 2018

To že v zimě  není  hydratace tak důležitá jako v letním období, je jeden z mýtů, se kterým se můžeme setkat. Řádný pitný režim je žádoucí vždy a bez ohledu na roční období nebo hodnoty naměřené na teploměru. V zimě by tak měl odpovídat tomu v letním období bez jakýchkoliv omezení. Mějte na paměti, že pocit žízně je již alarmem organismu,  který signalizuje stav ohrožení a neměl by se vůbec dostavit.

Pokud sportujete v zimě,  měli byste při skladbě svého pitného režimu vzít v úvahu několik faktorů. Prvním z nich je místo. Podáváte li výkon v hale, v tělocvičně či jiném vnitřním sále (ne zřídka přetopeném) bude ztráta tělesných tekutin a elektrolytů (zejména sodík a draslík) pravděpodobně vyšší než při srovnatelném výkonu venku, kde se budou pohybovat teploty kolem nuly.  Počítejte však s tím, že čím více půjde teplota pod bod mrazu, tím vyšší bude ztráta tekutin. Ta souvisí jednak s vysycháním sliznice a nutností zvlhčovat suchý mrazivý vzduch, aby ho plíce mohly dobře využít a samozřejmě i s oblékáním či  často spíše „přeoblékáním“.  Vžijte si pravidlo,  že před zahájením výkonu byste měli být oblečení tak, abyste pociťovali mírný chlad. To by mělo platit i pokud sportujete uvnitř. Není nezajímavé v této souvislosti zmínit vědecké studie, které poukazuji na to, že trénink v mrazu, optimálně do -11°C, je výbornou přípravou na výkony v horkých letních dnech, což souvisí se termoregulační schopností organismu.

Dalším faktorem je tréninková fáze. Zasahuje li vaše hlavní sportovní sezóna zimní období ( sporty jako hokej, biatlon, házená, floorbal atd.), pak se budete nacházet ve výkonnostní fázi a budete mít na svůj pitný režim jiné požadavky než cyklisti a další sportovci, kteří mají hlavní sezónu od jara do podzimu a v zimě se nacházejí v regenerační či přípravné tréninkové fázi na následující sezónu.
Pro základní pitný režim a doplňování tekutin v průběhu dne platí v podstatě stejné zásady po celý rok.  Základ by měla tvořit voda, bilance příjmu a výdaje tekutin by měla být vyrovnaná  s minimálním příjmem 2-3 l  na dospělého jedince a vyhýbat se nápojům, které organismus odvodňují (např. káva, alkohol, černý čaj). Ale vraťme se zpět k tréninkovým fázím.

Pokud je pro vás zima hlavní sezónou, sáhněte určitě po sportovních nápojích poskytujících odpovídající sacharido-elektrolytické řešení jako je Sponser Competion Drink, Sponser Isotonic Drink nebo třeba Sponser Sport Tea. Všechny tyto nápoje je vám zajistí  dostatečně rychlou hydrataci, energetický přísun v podobě optimální skladby sacharidů a komplex minerálů pro jejich doplnění. Přidanou hodnotou uvedených produktů je jistě i to, že je lze konzumovat teplé. Pro aktivity vytrvalostního charakteru  nad 2 hodiny oceníte Sponser Longe Energy Drink 5% a 10% obohacené o bílkoviny včetně větvených esenciálních aminokyselin BCAA.

Competition Drink 1000g

V ostatních případech, kdy pro vás  není výkon prvořadý, nabízí Sponser další řešení. Carnitin 1000 Mineral Drink obsahuje marginální množství sacharidů, je obohacený o 4 minerální látky (vápník, hořčík, železo zinek), cholin a samozřejmě karnitin. Sponser Electrolytes obsahuje  méně jak 0.1g cukrů na porci,  za to však nabízí komplex minerálů v podobě sodíku, hořčíku, vápníku, chloridu a draslíku, které představuji elektrolytické řešení organismu. Máte li pouze regenerační trénink v podobě lehkých výběhů, strečinku,  trénink zaměřený na udržení či redukci tělesné hmotnosti nebo budujete aerobní základ,  jsou tyto produkty optimální pro zajištění hydratace. Mějte však na paměti jednu přímou úměru. Čím je věší zima, tím větší energii organismus vydává a tím potřebuje více rychle využitelné energie. Termoregulace představuje pro organismus velké energetické náklady. Je to stejné jako při vytápění bytu v zimě nebo jeho klimatizaci v létě. Pokud dojde energie, nastává kolaps!

A nakonec se snad zmiňme o teplotě sportovního nápoje. Ta by měla být taková, aby zajistila bezproblémové polknutí. Při teplotách kolem 0°C (10°C až -10°C) jsou jako optimální teploty sportovního nápoje uváděny teploty kolem 14°C. Ve velmi chladném prostředí můžete jít s teplotou nápoje až k 25°C. Výhoda u sportovních nápojů Sponser je v jejich  složení a chuti.  Sponser Competition a Isotonic Drink jsou příjemné ke konzumaci  i vlažné. Speciální nápoj pro zimní období Sponser Sport Tea můžete přivést až k bodu varu. Problémem v chladném počasí je však udržení optimální teploty pro konzumaci, neboť nápoje se ochlazují až mrznou úměrně teplotě okolí. Sponser myslí i na to a nabízí zateplený 750ml bidon Artica Thermo Bottle nebo velmi sofistikovanou ledvinku Sponser Thermo Belt, které pomáhají udržet sportovní nápoj při optimální teplotě i několik hodin.

 

 

HOŘČÍK VE VÝŽIVĚ A SPORTU

1. 11. 2018

Když sportovci řeknete magnézium, tak si jich 90% v první řadě představí ampuli a křeče, eventuálně sáček s bílým práškem. Ale co se vlastně za pojmem magnézium či chcete li hořčík skrývá už vám poví málokdo. A přitom je to téma velmi zajímavé a obohacující. Tak se na ten hořčík podívejme pěkně od začátku.

Hořčík je čtvrtý nejčastěji se vyskytující minerál v lidském těle. Nachází se zejména v kostech a zubech, méně už v tkáních či krvi. I přesto hraje významnou roli u velké části biochemických reakcí, vědci dokonce hovoří o téměř 4000 vazbách hořčíku a bílkovin v organismu. Pokud vezmeme v úvahu pouze minerály (draslík, sodík atd.), je jeho nedostatek v organismu z hlediska zdraví nejzávažnější a ve své podstatě může zhoršovat průběh celé řady onemocnění. Myslím, že důležitost hořčíku je patrná již z těchto několika řádků, a pokud bychom si ještě vyjmenovali funkce hořčíku v lidském organismu, tak by se řada z nás nestačila divit.  Zkusíme tedy nastínit jen skutečně pár z nich a to zejména s ohledem na sportovní výkon:

  • napomáhá uvolňovat tkáně při jejich stažení
  • působí proti křečím
  • důležitý pro normální svalovou a nervovou činnost (nezapomínejte že i srdce je sval)
  • zlepšuje využití kyslíku v buňkách
  • podílí se na produkci energie, tím že zefektivňuje transportu cukrů do buněk a aktivuje enzymy nutné k výrobě energie právě v buňkách
  • podporuje účinek inzulinu, což je významné zejména pro sportující diabetiky atd, atd.

 

Bohužel současná doba přirozenému příjmu hořčíku příliš nenahrává.  Vyčerpaná půda dříve bohatá na hořčík a změna hospodaření výrazně snižuje jeho přirozený obsah v potravinách. (pozn. hořčík rozhodně nečekejte ve špenátu vypěstovaném v holandském skleníku). Stres, shon a nastolené stravovací návyky alá fastfood  s vysokým příjmem tuků a cukru (především toho bílého), navíc jdou proti uspokojování potřeb organismu stran hořčíku. A nenechte se mýlit, i sport je pro organismus stres, pokud na určitý výkon není dobře a pravidelně trénován!

A aby tomu nebyl konec, tak z doporučené denní dávky (měla by se odvíjet od zdravotního stavu, věku , životního stylu jenž vedeme) vstřebá organismus pouze 1/3 a cestou není ani  navýšení denní dávky.  Rozhodně naplatí, že pokud ji navýšíte 3x pak organismus reálně získá svoji potřebnou dávku. Možná si řeknete, že tady není cest. Ale ta je tu vždy a jak to tak bývá i řešení je poměrně jednoduché a je pouze na nás. Tím řešením jsou zdravé stravovací návyky založené na nízkém příjmu tuků, sacharidů, sladkostí, tavených sýrů a naopak zařadit zeleninu, ořechy, ovoce nebo ryby a odpočinek. Pokud jste v každodenním fyzickém nasazení, pracujete pod tlakem nebo máte potíže s optimální hladinou krevního cukru zařaďte  Magnesium 375 (doporučená denní dávka)  nebo Magnesium Plus od Sponser. Poslední vědecké výzkumy ukazují, že nejvhodnějším okamžikem je čas cca. 1 hodinu jídle.

Být v pohodě, je zpravidla dlouhodobý a odpovědný proces. Dejte tomu čas a buďte vůči svému tělu odpovědní. Ono vám to vrátí pohodou i výsledky.

Acidobazická rovnováha

13. 6. 2018

Fungování tělesných buněk, tkání, orgánů či celého systému se vždy odvíjí i od kvality acidobazické rovnováhy vnitřního prostředí. Jakmile je taková rovnováha porušena, jsou ovlivňovány nejprve biochemické děje, poté funkce buněk a následně vzniká odklon od rovnováhy všech dějů probíhajících v těle. Od poruchy acidobazické rovnováhy se vždy odvíjí i vznik široké řady chorob – srdečně-cévních (aterosklerotické pochody jsou vždy provázeny poruchou acidobazicity), zánětů, poruch funkce ledvin či rakoviny.

Acidobazická rovnováha je definována jako rovnováha kyselin a zásad uvnitř organismu, která je navíc dynamická (v neustálém pohybu). To znamená, že se hodnotí poměr mezi tvorbou a vylučováním kyselin a zásad, kde tyto dílčí poměry jsou základem pro udržení rovnováhy (homeostázy). Zdrojem kyselin v těle je převážně metabolismus, zdrojem zásad naopak strava. Bohužel díky stravovacím návykům a kvalitě stravy dochází k zakyselování organismu, což vede ke zvýšenému výskytu choroby, jak je zmíněno výše.

Pro organismus je optimální pH neutrální prostředí, nicméně se nejedná o záležitost jednoduchou, protože acidobazickou rovnováhu v organismu ovlivňuje (řídí) hned několik systémů. Z hlediska sportovního výkonu je samozřejmě výhodné udržovat na úrovni pH neutrální a před výkonem možná v mírně zásaditém stavu, protože samotným fyzickým výkonem k zakyselování  dochází. Vzpomeňme si třeba na kyselinu mléčnou nebo-li laktát.

Abychom toho dosáhli,  základem je volba optimální stravy, její optimální úpravy a dalších stravovacích návyků. A zde je několik vodítek.

1. Objem stravy.
Tady je základní rozdíl mezi střídmostí a obžerstvím, kde oba přístupy naprosto zásadním způsobem ovlivňují kvalitu metabolických pochodů a jejich dopad na acidobazickou rovnováhu.

2. Množství jednotlivých makrosložek ve stravě.
Například přebytek jednoduchých cukrů nebo bílkovin vede tendenčně je kyselinotvorným reakcím. Nebo vysokotukové diety (s podílovou převahou tuků a minimem sacharidů), které jsou postaveny na vzniku ketózy, posouvají acidobazickou rovnováhu kyselinotvorným směrem.

3. Množství a poměry jednotlivých prvků (minerálů).
Existují alkalicky (zásaditě) působící minerály (sodík, draslík, vápník, hořčík, železo) a kysele působící prvky (síra, fosfor, chlór, jód). Podle jejich obsahu ve stravě jsme schopni ovlivňovat acidobazické děje probíhající v těle. Obecně platí, že každá potravina nese oba typy minerálů a rozhodující jsou poměry mezi nimi.

4. Způsob konzumace stravy.
Důslednost kousání a žvýkání a klid při jídle jsou hlavní faktory vstupující do kvality celého procesu trávení potravy a od ní se odvíjejících acidobazických dějů.

5. Způsob úpravy jídel.
Například příliš vysoká teplota použitá při úpravě stravy způsobuje změnu struktury živin (vznik trans mastných kyselin v tucích, akrylamidu ze škrobů apod.), konzumace takových potravin ovlivňuje i acidobazické děje v organismu.

6. Vyhodnocení typu potraviny dle jejího vlivu na acidobazickou rovnováhu.
Existují dva typy kyselých a zásaditých potravin:
Potravina může být buď sama o sobě kyselá (s konkrétní hodnotou pH) anebo kyselinotvorná (po strávení vyvolávající kyselou reakci).
Stejně je tomu i u zásad – existují potraviny zásadité anebo zásadotvorné.
Například citron obsahuje silné kyseliny (jeho pH je 2-3), ale v organismu působí zásadotvorně. Je tomu tak proto, že stejně jako množství dalších druhů ovoce a zeleniny obsahuje vedle kyselin i spoustu zásaditých prvků, které mají schopnost vést acidobazické děje po strávení takové potraviny zásadotvorným směrem (tyto prvky jsou součástí reakcí neutralizujících kyseliny v organismu).

Zdroj: internetové stránky https://www.kurzyatac.cz/

COMPETITION DRINK + SALT CAPS mix světové špičky

11. 6. 2018

Odpovídající pitný režim v průběhu sportovního výkonu může být problém i za přijatelných klimatických podmínek. Skutečným problémem výrazně ovlivňujícím sportovní výkon pak může být v období tropických teplot, které ve stínu přesahují 30°C, kdy se teplota okolí zvyšuje odrazem tepla od asfaltových ploch, skla atd. a vaše tělo se navíc zahřívá maximálním sportovním výkonem. Vezměte si, že odborníci uvádí, že optimální teplota pro podání nejlepších zejména vytrvalostních výkonů je 11°C a kolikrát se vám poštěstí, za těchto podmínek závodit. 2x nebo 3x za rok a ti šťastnější možná vícekrát.

Za vysokých teplot vzduchu dochází nejen ke ztrátě tělních tekutin, což je zásadní důvod hydratace, ale také minerálů. Základem je v extrémních teplotních podmínkách užívat hypotonické nápoje (s osmolitou nižší než je osmolita krve), které se poměrně rychle vstřebávají a zajišťují tak rychlé zavodnění a nezatěžuji zbytečně trávicí trakt. Tím, že mají tyto vlastnosti při optimální sacharidové bázi a optimálním složení minerálů, dostávají pracující svaly (nezapomeňte, že srdce je také sval) díky krevnímu řečišti i potřebnou energii a minerální látky v relativně krátkém čase.

Vstřebatelnost však mimo složení sportovního nápoje rovněž ovlivňují i některé další faktory, jako je jeho teplota (optimálně se uvádí cca 15°C) rozdíl teploty nápoje ve vztahu k teplotě okolí, předchozí zavodnění organismu (počítejte s tím, že tělo není schopno vstřebat více jak 1L vody/nápoje za hodinu) atd.

 

Při vysokých teplotách však mimo rychlého a bezproblémového zavodnění výrazněji vystupuje i druhý faktor. Tím je ztráta minerálů. většina kvalitních sportovních nápojů obsahuje ionty sodíku, draslíku, hořčíku, vápníku a chlorů. Jsou vyjmenovány z hroba v pořadí jejich významu. Nejvýznamnější je tedy sodík.

Poměr sodíku k draslíku ve sportovních nápojích je cca 3:1, což odpovídá přibližně poměru jejich ztrát pocením (pozor v 1 hodině sportovního výkonu je však ztráta sodíku mnohem vyšší až 4g na 1L potu). Dalšími důvody, proč sodík v hypotonických sportovních nápojích dominují jsou následující:

  • některé studie poukazují na souvislost mezi svalovými křečemi a ztrátou sodíku
  • stimuluje mechanismus pocitu žízně
  • pomáhá zadržovat větší množství vody v tkáních (zavodnění mimobuněčného prostoru)
  • snižuje vylučování moči.
  • zvyšuje rychlost (průchodnost) absorbuje sportovního nápoje tenkým střevem
  • to znamená, že podstatně zrychluje a zlepšuje hydrataci a tím oddaluje únavu

Ale pozor i další minerály mají svůj význam, zejména pro správnou svalovou práci, syntézu bílkovin, štěpení glykogenu atd., tak že jako harmonický komplex přispívají k oddálení únavy a zvýšení výkonu.

 

A jsme u důvodu, proč světová špička úspěšně využívá kombinace hypotonického nápoje Competition a tablet Salt Caps od Sponser. Ty důvody jsou prakticky 2.

  1. Ten první, nazvěme ho objektivní, vyplývá z toho co je popsáno výše. Jde o doplnění potřebných minerálů nutných k pokrytí jejich zvýšené ztráty.
  2. Subjektivním je pak úprava chuti, která mnohým vyhovuje pro potřeby zvýšené, zejména dlouhodobé hydratace

Dle zkušeností doporučujeme 1-2 tablety vysypat do 750ml láhve Competition Drink. Nebojte se Salty Caps suplementovat v teplých dnech preventivně 1 až 2 kapsle denně. V těchto před závodních dnech k tomuto rovněž můžete využít i Sponser Electrolytes v příchuti Fruit Mix a Lemon.

Sportovní doplňky stravy a děti

9. 1. 2018

Mnoho lidí vnímá sportovní výživu a doplňky stravy jako nevhodné pro děti a mládež. Považují je za umělé, chemicky upravené a jako takové škodlivé pro jejich ratolesti. Avšak sportovní výživa je z velké části koncentrovaná, dobře stravitelná, vyvážená a splňující všechny požadavky pro pohodlné užívání během náročného studia, tréninků a závodů.

Je zřejmé, že sportující mládež má vyšší požadavky na příjem energie a proteinů než běžný dospělý jedinec. Děti jsou náchylnější ke špatnému stravování a to z několika důvodů: preference nezdravých potravin, nepravidelnost přijímané stravy a nedodržování rad od rodičů. Z těchto a mnoha dalších důvodů, bychom měli zvážit doplnění stravy sportovní výživou vzhledem k příjmu bílkovin a spotřebě energie. Ve výsledku mohou být doplňky sportovní výživy doporučovány podobně jako pro dospělé, například pokud jde o užívání sacharidových nápojů nebo třeba elektrolytů během fyzické aktivity, která trvá déle než hodinu. Ihned po ukončení tréninku můžeme zvolit regenerační proteinové nápoje a v průběhu dne dobře stravitelné  energetické tyčinky, zejména pak před energeticky náročnou aktivitou.  Zaměřme se hlavně na dny, které jsou náročné na fyzické i psychické aktivity. Děti nejsou zodpovědné při dodržování dietních doporučení, tudíž potřebují naši pomoc a kontrolu.

Jako malou vsuvku zmíníme zvláštní pozornost týkající se zdraví dětských zubů. Cukry a kyseliny v nápojích způsobují vznik zubních kazů. Neustálé popíjení sladkých nápojů, třeba i džusů je pro děti zvlášť nevhodné. Opatřením mohou být sportovní nápoje bez agresivních kyselin, popíjení čisté vody a správná zubní hygiena.

Na druhou stranu se nám může zdát nevhodné používání doplňků jako kofein, kreatin, beta-alanin, carbo-loading. Všechny zmíněné doplňky by měly být považovány za vrchol potravní pyramidy pro dospělé a většina z nich jsou nevhodné pro děti a mládež.

Na závěr stručný výčet obecných pokynů a doporučení pro sportující děti a mládež…

Hydratace ve sportu je jeden z nejdůležitějších faktorů, ovlivňujících výkon. Žízeň je hlavní příčina příjmu tekutin. Děti v porovnání s dospělými sportovci mnohem častěji  zapomínají doplňovat tekutiny. Nejlepší rada je používat sportovní nápoje bez kyselin, kdykoliv potřebují doplnit a pokrýt chybějící energii. Nebo vyzkoušejte šumivé tablety, které přidáte do vody nebo čaje. Pro příklad SPONSER COMPETITION, ELECTROLYTES, MALTODEXTRIN 100.

Energie ve sportovních tyčinkách je také velmi dobře využitelná a tyčinky vynikají výbornou stravitelností. Používejte je před, během i po sportovní aktivitě nebo se výborně hodí jako energie sbalená na cesty a různé sportovní akce. Také sacharidové gely by mohly do jisté míry plnit tento účel, ale výhradně při závodech. SPONSER nabízí několik produktů jako HIGH ENERGY BAR, CEREAL ENERGY PLUS, OAT PACK.

Proteiny jsou důležitým stavebním kamenem pro růst a vývin svalů, šlach, chrupavek a kostí. Dodržujte pravidlo, že denní příjem bílkovin je 1,5g – 2g na 1 kg hmotnosti. Výhodné je k porci proteinu po cvičení přidat 30-50 g sacharidů a to v průběhu 1. půlhodiny po ukončení výkonu. Každé 3-5 hodin by dítě mělo dostat 20-30 g proteinu. Takové dietní doporučení můžete dodržet kvalitní stravou a použitím sportovní výživy SPONSER jako WHEY ISOLATE 94, protein-sacharidové nápoje RECOVERY DRINK, RECOVERY SHAKE, PRO RECOVERY, tyčinky PROTEIN 34/36, předem připravené nápoje PRE&AFTER nebo PROTEIN DRINK/SMOOTHIE.

Pokud jde o kofein, tak poslední studie  obecně výslovně nevyjadřují obavy u užívání kofeinu u dětí a mládeže.  V porovnání s užíváním kreatinu, který může způsobit svalovou disbalanci, špatný vývin atd., se jednoznačně jeho užívání nedoporučuje dokud není ukončen růstový vývoj jedince.

Cílený carbo-loading můžeme považovat jako dočasné opatření před závody zejména vytrvalostního charakteru nebo jako dočasné opatření  v případě nedostatku energie nebo důsledku vzrůstu energetické spotřeby a nutnosti jejího pokrytí v různých situacích jako jsou například tréninkové kempy  nebo  při  nutností nabrání váhy a růstu. SPONSER CARBO LOADER užíváme 2-4 dávky denně po určitou dobu, tento speciální produkt pomůže získat energii, kterou bychom jinak těžko získali z běžné stravy.

Na závěr je dobré zmínit, že jakákoliv dietní doporučení je pouze tak dobré, jak je dodržováno! Respektujme racionální přístup založený na vyvážené stravě a zkusme najít vhodný  nutriční režim, který bude dítěti vyhovovat, přijme ho za svůj a bude rádo a svobodně dodržovat.

ELECTROLYTES- speciální řešení pitného režimu

18. 12. 2017

Sportujete i v zimních měsících? Nepodceňujte pitný režim!

V chladných měsících se sportovní aktivity mnohých z nás přesouvají  z venku do vyhřátých sportovních sálů. Správné stravování je často probírané téma, ale zapomínáme na pitný režim a s ním spojené doplňování minerálních látek.Nejde jednoduše doporučit kolik a jak byste během sportu měli pít, ale všeobecně platí, že čím více se potíte, tím více by jste měli přijmout tekutin. Například běžci i cyklisté využívající trenažéry v uzavřených místnostech nejsou již přirozeně ochlazováni proudícím vzduchem a jejich potivost se výrazně zvyšuje.

Pro řešení pitného režimu již nemusí být voda dostačující a mnohem vhodnější  jsou nízkoenergetické nápoje ve formě elektrolytů. Jeden z nejdůležitějších je sodík. Sodík získáváme nejen z kuchyňské soli a potravin, ale právě i ze sportovních nápojů jako je SPONSER ELECTROLYTES. Obsahuje sodík, draslík, hořčík, vápník, chlorid a zinek. Na jednu porci má méně než 10 kalorií!
I z tohoto důvodu je tento sportovní nápoj pro všechny, kdo přes zimu trénují v oblasti aerobního pásma, pracuji na rozvoji obecné vytrvalosti, zlepšení spalovacích mechanismů a jejich cílem není prioritně výkon, ale udržení udržení či redukce váhy nebo udržení výkonnosti pro náročnější venkovní tréninky

Jedna šumivá tableta stačí na 500-750 ml vody, neobsahuje lepek ani laktózu a má velmi příjemnou chuť (citron nebo mix ovoce)

Mezi sportovci je užívání elektrolytů během zimních měsíců efektivní a žádoucí. Proto má SPONSER ELECTROLYTES úspěch díky svému složení a praktickému balení, které můžete nosit při sobě třeba ve sportovní tašce. Nemusíte nic měřit ani odsypávat, šumivá tableta se jednoduše rozpouští a nezůstává usazená na dně sportovní láhve.

Výkonnost je přímo úměrná kvalitní regeneraci

8. 9. 2017 ,

Mnozí sportovci věří, že výkonnost zvyšují během tréninku, ale opak je pravdou. Trénink pro tělo znamená stres, zátěž, únavu a vyčerpání. Jak a kdy je tedy vhodné dodat potřebné doplňky stravy a pomoci tělu zregenerovat?

Ve fázi regenerace roste výkon, protože tělo se snaží přizpůsobit a připravit se na další zátěž. Proto by se měla brát jako velmi podstatná součást tréninku!

Jak a kdy tedy začíná proces regenerace?

30 minut po tréninku začíná první fáze tzv. anabolické okno. Tělo regeneruje, opravuje poškozená svalová vlákna a staví i nová. A doplňuje důležité zásoby glykogenu, nezbytné pro vytrvalostní sport.

Naše buňky jsou otevřeny všemu, co tělo přijme a proto doporučujeme velmi dobře vstřebatelný nápoj PRO RECOVERY 44/44 nebo 50/36.

Kombinace CFM Whey proteinu, rychle dostupného bramborového a vaječného hydrolyzátu a micelárního Kaseinu představuje řešení rychlého a pomalého předání aminokyselin do krve. Karbohydráty ve formě ječmenného a rýžového škrobového hydroizolátu zajišťuji regeneraci glykogenových zásob. Navíc jsou přidány colostrum-mlezivo (první mléko od krav), L-carnitin a L-Glutamin

Součástí je rovněž VITARGO, což je patentovaný ječný sacharid s 100x větší molekulovou hmotností než maltodextrin. To má za následek velmi nízkou osmolitu a 70% rychlejší uložení glykogenu ve svalech.

Doporučujeme všem sportovcům pro které je důležité chránit si imunitní schopnost organismu a zvyšovat výkonnost. Důkazy o tom, že volné radikály vznikají při intenzivních fyzických aktivitách existují. Mají devastační vliv na svalové buňky, vlákna a úpony, ale i choroby. Chraňte se proto vyváženým zdravým jídelníčkem a vhodnými doplňky stravy Sponser.

PRO RECOVERY je náš favorit, ale vhodnou alternativou, kterou Sponser nabízí je také RECOVERY DRINK a RECOVERY SHAKE.

Ideální nápoj pro sportovce – 2.díl

10. 8. 2017

Často se setkáváme s klienty, kteří si neví rady s výběrem sportovního nápoje pro sebe nebo své blízké. Rozhodli jsme se pro vás sepsat seznam nejobvyklejších dotazů. Víme, že existuje obrovské množství značek a typů, proto vám poskytneme odpovědi a informace týkající se této problematiky.

Proč se sportovní nápoje rozdělují na tři druhy a nestačí jen jeden?

Základem  při rozdělování sportovních nápojů je jejich osmolarita, čili množství osmoticky aktivních látek v rozpouštědle (hustota,koncentrace). Obsah osmotických látek v nápoji se srovnává s obsahem v krevní plazmě. Jednoduše mají jinou koncentraci minerálních iontů, vitamínů a energie na jednotku tekutiny. Sportovní nápoje, které svým obsahem těchto látek odpovídají krevní plazmě a mají tak stejnou osmolaritu, se označují jako isotonické nápoje. Je-li osmolarita nápoje nižší, patří do skupiny hypotonických nápojů, pokud zase výrazně vyšší, jde o nápoje hypertonické.

Kdy zvolit isotonický sportovní nápoj?

Isotonický nápoj se hodí při intenzivním tréninku, který nepřesahuje 60 minut. Jako je trénink v posilovně, squash nebo spinning. Při vyšší míře užívání by mohl zapříčinit to, že tělo v sobě bude mít větší množství minerálů než je potřeba. Člověk by se cítil unavený a jeho výkon by klesl. Isotonické nápoje mají koncentraci, která se podobá krvi. Proto je rychle absorbován do krevního oběhu, pomáhá předejít dehydrataci a také poskytuje energii ve formě jednoduchých cukrů.

Kdy zvolit hypotonický sportovní nápoj?

Hypotonický nápoj je vhodný při jakékoliv sportovní aktivitě. Zejména při delší než 60 minut. Hypotonické nápoje mají koncentraci nižší, než je ta v krvi. Proto se tyto nápoje absorbují do krevního oběhu ještě rychleji než isotonické.  Mohou se užívat i během dne například v práci.

Co je hypertonický nápoj?

Hypertonický nápoj má koncentraci vyšší než krev, to může způsobit dehydrataci. Pro sport jsou nevhodné. Obecně se jedná o nápoje s obsahem sacharidů vyšším než 8%. Jsou to nealkoholické nápoje, které jsou právě uváděny na sportovním trhu. Vzhledem k problému s dehydratací je nevhodné tyto nápoje užívat při běžném cvičení. Za hypertonický nápoj můžeme považovat například džus.

Jsem sportovec amatér – stačí mi jen obyčejná voda?

Voda patří mezi tekutiny, které mají koncentraci iontů nižší než krevní plazma, je tedy hypotonická. Velkou předností hypotonických nápojů, tedy i vody je, že se na rozdíl od nápojů isotonických a hypertonických velmi rychle vstřebávají a rychle doplní chybějící tekutiny. Pouze na pití vody se však nelze omezit v případě, že velmi intenzivně sportujete déle než 1,5 hodiny. A to platí i pro amatérské sportovceJ  Proč? Protože během intenzivního výkonu ztrácíte tekutiny, ale i minerální látky ( sodík a draslík), které v organismu zajišťují tzv. elektrolytovou rovnováhu. Pokud tedy v horku, při namáhavém sportu pijete jen vodu, vězte, že spolu s vodou, která z vás odchází, doslova vyplachujete z organismu minerály. Ty při dalším pití vody znovu a znovu ředíte.

Co znamená dehydratace?

Nedostatek tekutin v těle se projeví  únavou, ochlazením těla, zpomalením regenerace organismu a dokonce i svalovými křečemi. Svalové křeče jsou jedním z nejvíc obávaných obtíží při sportu. Vážné nebezpečí nastává, pokud si sportovec těchto varovných signálů nevšímá a snaží se přicházející únavu a malátnost překonat.Takové úsilí zákonitě končí celkovou dehydratací organismu a je vážně nebezpečná.

Můžu namíchat sportovní nápoj i dětem?

Dětský organizmus je velmi citlivý na ztráty tělesných tekutin a riziko dehydratace je vyšší než u dospělých. Při cvičení ve vlhkém a teplém prostředí bývají děti ohroženy více než dospělí.

U dětí je produkce potu nižší a obsahuje méně iontů Na+ a Cl-. Proto se k hydrataci dětí používají méně koncentrované nápoje s nižší hustotou. Při běžném tréninku dětí doporučujeme pro rychlou rehydrataci hypotonický nápoj  Sponser Competition.

1 2